Modulul de spectacole lectură al FITS este unul dintre cele mai interesante module ale conceptului festivalului, modul intrat în parteneriat și cu Teatrul Național Radiofonic. În acest modul se montează spectacole lectură pe texte dramaturgice de autori contemporani, texte care sunt strânse într-o Antologie editată anual, o resursă inestimabilă de prospețime pentru industria teatrală.
Ei bine, acum 2 ani, unul dintre spectacolele lectură era pe textul Mamă de Marta Barceló. În Habitus, pivnița-librărie emblematică pentru centrul Sibiului și FITS, publicul doritor (acest modul este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile) era invitat să se așeze pe scaune aflate de o parte și de alta a unei mese cu două scaune. La masă, față în față, Cendana Trifan și Diana Văcaru-Lazăr au plonjat în aventura în două pe care o propune textul.
O femeie puternică, care își administrează propria firmă, stăpână absolută a propriului destin, copil abandonat de mamă unui tată dependent de droguri, care a învățat că viața este dezamăgire, joc de putere, negociere, tranzacție continuă, este atrasă de un anunț care promite să îi furnizeze ceea ce ea știe, dar refuză să accepte, că îi trebuie cel mai mult. O femeie la vârsta a doua, caldă, vulnerabilă, singură, și-ar dori să trăiască puţin și ea, măcar acum, spre amurg, dar nu are posibilitățile materiale să o facă. Poli opuși, parteneri neverosimili în oscilația lor nebună în jurul nucleului ce îi ține tiranic captivi, singurătatea. Partenere în cel mai bizar contract posibil, cele două femei se descoperă încet-încet una pe cealaltă și mai ales pe sine și, prin ele, strat cu strat, ți se revelează esențe fine ale umanului.
Când s-a finalizat spectacolul lectură am aplaudat îndelung în picioare (noi fiind din secta lui Aplauzorro), în rafale organizate, pentru a da ocazia și celuilalt să își recompună și cosmetizeze fața. Da, noi bărbații am lăcrimat cu demnitate, în timp ce doamnele lăcrimau cu sensibilitate. Când am ieșit în soarele Sibiului am simțit cumva că omul mai e posibil.
Anul următor (anul trecut), Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a prezentat spectacolul Mamă, de Marta Barceló, în traducerea Luminiței Voina-Răuț, regia Marianei Cămărășan (care montase și spectacolul lectură), cu asistente de regie Sanda Anastasof și Corina Predescu, sceografia Dragoș Buhagiar,cu aceleași minunate Diana Văcaru-Lazăr și Cendana Trifan. În 24 Mai, ora 20.00, Sala TMMVS, aveți o ocazie nesperată de a contempla fațete contemporane ale eternului uman. Chiar așa, suntem frumoși, puternici, conectați, talentați, de succes, prosperi, eficienți. Dar își amintește cineva cum e să fii fericit ca un copil? Acela ar fi primul pas în a descoperi ce lipsește.
Dinel Dumitru Teodorescu