O bucurie care nu vine singură.
Asociaţia Un Concept Luna vă invită la Cilindru, cel mai nou spaţiu cultural din Suceava. Un spaţiu atipic, un spaţiu original, un spaţiu recuperat care-şi propune să fie o platformă de întâlnire şi dialog pentru toţi cei interesaţi de arta şi cultura contemporană. Dar un spaţiu rămâne doar atât dacă nu este infuzat cu energia celor care-i calcă pragul, dacă proiectele culturale şi artistice pe care le propune nu sunt atractive şi relevante pentru comunitate. Cilindrul este un spaţiu nou, născut din entuziasm şi nevoia de întâlnire. Întâlnirea cu tine, din care să se nască întrebări la care să căutăm împreună răspunsuri, întâlnirea cu tine care vrei să descoperi artişti şi lucrările lor, care vrei să chestionezi ceea ce ţi se oferă, întâlnirea cu alte culturi şi descoperirea punctelor de intersecţie.
Prin parteneriatul cu Forumul Cultural Austriac Bucureşti (FCA București), avem oportunitatea să oferim publicului din Suceava întâlniri importante cu arta şi cultura austriacă. Începem cu fotografie şi film.
„Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți” – Expoziție -eveniment a fotografei Christine de Grancy
La pas, pe acoperișurile Vienei. Locuri în care doar călătorii norocoși vor ajunge vreodată, dar și simboluri, mesaje, jocuri de putere, toate ascunse în ornamentele palatelor și clădirilor istorice ale Vienei, sunt coborâte în fața ochilor oamenilor de azi în expoziția „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți” a fotografei Christine de Grancy. Apreciat de vizitatori de pe toate meridianele, acest adevărat proiect de cercetare realizat timp de câteva decenii ajunge la Suceava grație colaborării dintre Asociația Un Concept Luna și Forumul Cultural Austriac. Vernisajul va avea loc pe data de 17 aprilie 2024, ora 19.00, la Spațiul Cilindru (Aleea Dumbravii 10), expoziția rămânând deschisă până pe data de 30 mai 2024.
Din 1975, Christine de Grancy urcă pe acoperișurile Vienei pentru a studia edificii politice, sociale, științifice, artistice, culturale și religioase din perspectiva statuilor care le împodobesc, adesea greu vizibile de la nivelul străzii. Proiectul său surprinde teatralitatea arhitecturii vieneze și analizează ideea generală de scenografie urbană – în acest decor, personajele, zei și zeițe plasați acolo de puteri demult apuse, sunt observatorii tăcuți ai istoriei noastre. Parafrazându-l pe Arthur Schnitzler – „Ceea ce a fost, este!” –
fotografiile lui Christine de Grancy vorbesc despre trecut și despre consecințele acestuia asupra prezentului. Arta ei aduce laolaltă amintiri, iluzii, proiecții ale viitorului și realitate, pe care artista le îmbină cu minuțiozitate.
„Istoriile în imagini surprinse de Grancy conțin note de ironie, dar și semnificații mai profunde. De ce, tocmai în Viena lui Sigmund Freud, nu există o statuie a lui Mnemosyne, zeița memoriei? Să fie doar o coincidență faptul că o statuie a lui Fama, zeița zvonurilor, tronează pe acoperișul Hofburg-ului? De ce Pallas Athena, zeița înțelepciunii și a războiului, păzește Parlamentul purtând-o în palmă pe Nike, zeița victoriei? La vremea respectivă, poate că simboliza dorința de democrație – dar astăzi? Și totuși, ce caută un îmblânzitor de cai în fața aceleiași clădiri? Rușine celui care gândește ceva nelalocul lui despre toate acestea!”, spune curatoarea expoziției, actrița Mercedes Echerer.
Christine de Grancy a străbătut o jumătate de mapamond pentru a realiza fotografiile care au consacrat-o, ceea ce a dus-o în numeroase călătorii peste tot prin lume: în Grecia, Rusia, Japonia, SUA, Algeria, Sahara Occidentală, Portugalia, China, Tibet, Pakistan, Turcia, Georgia, Niger și Mali. Christine de Grancy s-a format ca artistă ceramistă și graficiană la Graz. Din 1963 trăiește și lucrează la Viena, unde a activat mulți ani ca director artistic în agenții de publicitate, înainte de a se dedica exclusiv fotografiei, şi mai ales celei de teatru, un gen pe care l-a regândit și revoluționat.
Această expoziție este prezentată la Suceava ca parte a unui turneu prin România, cu ocazia aniversării celor 25 de ani de activitate culturală a misiunii diplomatice austriece în România și a Forumului Cultural Austriac, sub egida Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale.
Forumul Cultural Austriac Bucureşti (FCA București), un ambasador al culturii austriece în România, „promovează dialogul intercultural între Austria și România printr-o selecţie de proiecte de calitate, în cadrul cărora interacțiunea dintre operatorii culturali austrieci şi omologii lor români reprezintă o dimensiune fundamentală, cu scopul de a iniția un proces dialectic între cele două culturi. Punerea în valoare a moștenirii culturale comune a Austriei şi a diferitelor regiuni ale României, precum şi punctele de contact cultural care rezultă din acest context istoric – încurajarea practicării şi dezvoltarea limbii germane în comunităţile locale, reprezintă un alt obiectiv important al activității FCA București.”
Începe.
Ars Electronica on Tour @ Suceava
„Realități virtuale pentru a înțelege mai bine realitatea concretă. Ars Electronica Animation Festival on Tour ajunge, în premieră, la Suceava cu o selecție extinsă a celor mai noi și mai incitante tehnici și subiecte ale filmului de animație experimental. Grație unui parteneriat între Asociația „Un Concept Luna” și Forumul Cultural Austriac, publicul sucevean va putea urmări pe tot parcursul acestui an, la Spațiu Cilindru (Aleea Dumbrăvii 10), filme realizate de tineri cineaști europeni de top, care ilustrează evoluția artelor vizuale și sonore sub impactul noilor tehnologii și tratează creativ teme de actualitate. Evenimentul se află sub egida aniversării a aniversării celor 25 de ani de activitate culturală a misiunii diplomatice austriece în România și a Forumului Cultural Austriac, sub egida Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale.” (https://www.bmeia.gv.at/ro/forumul-cultural-austriac-bucuresti/actualitate/evenimente/detail/ars-electronica-on-tour-suceava)
Avem marea plăcere de a vă anunţa prima proiecție, care se va desfășura pe data de 18 aprilie 2024, ora 19.00, la Spațiul Cilindru (Aleea Dumbrăvii 10) al Asociaţiei Un Concept Luna, în prezenţa Dlui Andrei Popov, Director adjunct și responsabil pentru relația cu presa al Forumului Cultural Austriac. Filmele prezentate sunt din selecţia Prix Ars Electronica 2023 a Festivalului de animaţie Ars Electronica, o selecţie diversă care invită spectatorul să descopere diferite forme de expresie contemporane din domeniul animaţiei digitale. Diversitatea acestor producţii stă nu numai în noutatea tehnicilor narative, explorărilor conceptuale şi inovaţiilor tehnologice, dar şi în termeni de implicare în schimbare socială şi imaginarii politice. Din 1120 de producţii înscrise, în jur de 30 de proiecte au fost selectate pentru Ars Electronica Animation Festival, ilustrând un spectru larg de stiluri şi tehnici, precum, dar nu numai, imagini generate de AI, forme hibride între jocurile electronice şi animaţie, documentare animate şi film experimental abstract.
Ars Electronica Animation Festival ON TOUR, organizat de Ars Electronica în cooperare cu Ministerul Federal Austriac pentru Afaceri Europene şi Internaţionale, cuprinde cinci secţiuni diferite, care vor face obiectul unor proiecţii separate: Electronic Theatre, care cuprinde lucrări premiate de juriul Premiului Prix Ars Electronica, Austrian Panorama, secţiune care ilustrează munca artiştilor contemporani austrieci, Young Animations, care cuprinde scurt-metraje ale categoriei u19 – Creează-ţi lumea a Prix Ars Electronica şi două compilaţii tematice intitulate AI & Human şi Data, Bodies Space.
Aceste cinci sectiuni vor fi proiectate individual, câte o secţiune per eveniment, deci, pentru pasionaţi, va fi nevoie de cinci drumuri la Spaţiul Cilindru al Asociaţiei Un Concept Luna, noul nostru spaţiu expoziţional şi de evenimente culturale. Intrarea este gratuita, dar, pentru a facilita o experienţă de calitate, vom fi nevoiţi să preluam rezervări şi să admitem public doar în limita locurilor disponibile. Filmele sunt prezentate în limba originală şi au subtitrări doar în engleză. Următoarele proiecții dorim a le programa câte una pe săptămână, Joia, ziua în care apare Insert Cultural online. Preconizăm proiecţii în zilele de 25 aprilie, 30 mai, 6 și 13 iunie, 12, 19 și 26 septembrie și, în fine, pe 14 și pe 21 noiembrie (orele sau eventualele modificări vor fi anunțate ulterior). Cine ştie, poate la cererea publicului vom suplimenta aceste date, pentru a oferi mai mult decât două proiecţii ale fiecărei secţiuni.
Sperăm ca în toate evenimentele viitoare ale asociaţiei noastre să putem menţine o ştachetă calitativă atât de ridicată, fie că vorbim de arte vizuale, arte performative, cinema, conferinţe sau orice altă formă de cultură vie vom realiza împreună cu artiştii, publicul şi partenerii noştri.
Dinel Dumitru Teodorescu