Rezumat
Încă nu știm dacă va ieși Cotidianul Crai Nou în print pe 24 și pe 31 Decembrie. Probabil că nu, că nu mergeți la chioșc, astfel că acest număr 119 din 17 Decembrie pare a fi ultimul nostru număr din anul 2024. Astfel că vom folosi această oportunitate să ne uimim și să fim cu adevărat și din tot sufletul recunoscători.
După 2 ani de construcție, anul acesta am inaugurat în zilele de Marți 13 Februarie și Miercuri 14 Februarie noul Spațiu Cilindru al Asociației Un Concept Luna. Spun noul pentru că așa ne-am obișnuit și mica noastră bijuterie este atât de strălucitoare pentru noi încât probabil că și după al treilea var de reîmprospătare a fațadei tot așa ni se va părea, că vorbim de noul nostru spațiu. Marți 13 este o zi de bun augur, să țineți minte. Chiar dacă nu se vede din prima.
Pe 17 Aprilie am debutat activitatea cu publicul la spațiul nostru, cu vernisarea expoziției Zeii de imprumut ai Vienei, expoziție a fotografei vieneze Christine de Grancy. Iar pe 18 Februarie am debutat cu o altă linie de activitate la care doar speram până să ne-o propună Andrei Popov, Directorul adjunct al Forumului Cultural Austriac din România, respectiv proiecții de scurt-metraj. Și nu orice scurt-metraj, ci festivalul de scurt-metraj de animație Ars Electronica Animation Festival on Tour 2023. Spațiul nostru a debutat cu o expoziție de fotografie a unei artiste vieneze și cu o serie de cinci secțiuni ale celebrului festival de arta animației din Linz, unul dintre cele mai vechi și probabil cel mai proeminent din lume, în prezența și cu prezentarea Directorului Adjunct al Forumului Cultural Austriac din România. La noi, în Suceava, pe Aleea Dumbrăvii, Nr.10. Da, acolo, față în față cu depozitul curierului Same Day.
Am proiectat cele 5 secțiuni acordate din Aprilie până în Iunie, săptămânal, cu întrerupere numai în perioada Festivalului Teatrului Municipal Matei Vișniec, cu promisiunea că le vom mai proiecta o dată și în toamnă, cu acordul Forumului Cultural Austriac, promisiune de care ne-am ținut. Astăzi la ora 19.00, la Spațiul Cilindru, are loc ultima proiecție din seria a doua Ars Electronica, best of-ul ediției festivalului din 2023, Electronic theatre.
Apoi am onorat parteneriatul cu Casa de Poezie Light of Ink, încercând și prin umilele noastre creații de arta instalației să punem în valoare și să onorăm talentele unor tinere poete și poeți, diamante cu canturi perfect tăioase, dar care, în graba noastră cotidiană după staniol și poleială, pare că trec neobservate. Expozițiile de la parter rămân expuse timp de cinci săptămâni, ceea ce le dă timp pentru a fi văzute de către toți vizitatorii și participanții la evenimentele noastre. Ne place să credem că încă mai mult decât din pagina patru a Insertului Cultural, răvașele cu unele dintre cele mai valoroase opere poetice ce au prins viață în Suceava au plutit, de pe un tavan în mințile unor suceveni. Stați liniștiți, cei care nu ați prins expoziția noastră sau alte manifestări ale lor. Sigur veți mai auzi de acești tineri. Iar când se vor întoarce validați de mari metropole, mari concursuri, mari editori sau mari diplome, îi veți felicita și dumneavoastră. Noi nu avem atâta răbdare, astfel că încercăm să mai scurtcircuităm niște cercuri vicioase.
Și pentru că scurt-metrajele de animație au prins atât de bine încât, de aici până la București ne-am mirat constatând că avangarda din Linz se întâmplă, totuși, în Suceava, am prins curaj și am intrat parteneri în încă două proiecte.
Am primit o nouă selecție de scurt-metraje prin Forumul Cultural Austriac, Österreichischen Kurzfilmschau 2023/24, selecții ale Academiei de film din Viena, pentru patru calupuri de proiecții unice și am fost acceptați parteneri în Kinedok 10,
program de promovare a filmului documentar, derulat în România de One World Romania, organizatorii Festivalului OWR din București. KineDok aduce cele mai recente și importante documentare din Europa Centrală și de Est în spații neconvenționale. În Suceava, la Spațiul Cilindru.
Și astfel, începând din Iulie 2024 Asociația Un Concept Luna a derulat continuu, constant, consecvent, în fiecare joi, un program cultural la Spațiul Cilindru, program constând în vernisaje ale expozițiilor de la parter, proiecții de film de scurt metraj de animație pentru adulți (Ars Electronica Animation Festival On Tour 2023), filme documentar contemporane (Kinedok 10), filme de scurt metraj contemporan de ficțiune (Österreichischen Kurzfilmschau 2023/24), scurt metraj vechi românesc și internațional (Kinedok 10 și Sahia Vintage).
După expoziția de fotografie semnată de Christine de Grancy și expoziția Volume semnată de Luana Popa și Dinel Dumitru Teodorescu în parteneriat cu Light of Ink am reușit să aducem expoziția de fotografie Ecce Homo a artistei timișorene Oana Stoian, expoziție care s-a integrat organic cu zidurile noastre din August până în Septembrie. Fotografiile s-au contopit atât de bine cu textura betonului nostru încât părea că zidul creează imagini pe pielea sa pentru vizitatorul care trecea grăbit spre proiecția de la etaj, pentru a-l opri puțin la un dialog tăcut despre viață.
Iar în Septembrie ne-am întors spre Suceava, expunând arta grafică a Ioanei Danilevici. Ioana este din Suceava, a studiat la Cluj și a revenit în Suceava. Astfel am schimbat arta, din fotografie în grafică și pictură și am traversat țara, de la Timișoara la Cluj la Suceava. Expoziție care a încântat sau impresionat sau poate, sperăm, agresat privitorii (deși, din păcate, nu e cazul, pentru că știm cine ne trece pragul) până în Noiembrie.
Și aș trece la expoziția curentă, dar ni s-a mai întâmplat ceva ce ne doream, dar la care numai nu mai ajungeam, respectiv Chill Talks. Discuții cu oameni proeminenți din domeniul artelor și culturii. De zis am zis că facem de la început. Și, ca toată lumea, din motive întemeiate, că astăzi nu se poate, că mâine nu e cum, doar ocupați suntem toți și avem timp cinci vieți, ca secțiunile Ars Electronica, și n-am făcut. Dar să nu credeți că uitaserăm. Oftam, ne durea și stăteam la pândă. Și când George Roșu (cu el am vrut musai să începem), din eroare, s-a apropiat de Suceava la mai puțin de 400 de km, trecând pe la Brașov să stabilească detalii pentru o expoziție, am lovit, tactic și incisiv. În sensul că l-am extras profesionist din Brașov și l-am adus la Suceava în toiul nopții. Suntem mândri să spunem că expoziția de care era vorba la Muzeul de Artă din Brașov s-a realizat, dar în ciuda noastră, pentru că în noaptea cu pricina l-am extras din Brașov înainte să se întâlnească cu directoarea Muzeului de Artă. Să mai spună cineva că Cultura nu e un domeniu concurențial! Și să se pazească. Astfel că în Octombrie am inaugurat modulul Chill Talks. Episodul 1 cu George Roșu, artist multidisciplinar și cinic, activând geografic preponderent în Romania, pentru că îi place limba, dar cu domiciliu foarte instabil. George Roșu este, pentru orice discuție, un vector cultural atât interdisciplinar, cât și interegional. Episodul 2, în Noiembrie, cu Alexandra Felseghi, dramaturgă și profesoară de scriere creativă. Clujeană ca localizare și apartenență culturală, vector de discomfort, prin textele ei, pentru cei asezați in narative călduțe despre calitatea de a fi român, profesionistă a teatrului. Iar Episodul 3, în Decembrie, cu Liviu Dospinescu, mai mult canadian decât român, mai mult profesor ca mental, dar actor și regizor ca instinct, cercetător în artele spectacolului, dar un prea fin observator sociologic.
Între două lumi, atât personal, cât și profesional, profesor lucid căruia îi place să se joace, dar nu să se mintă întru vreo narațiune în care ar vrea să creadă. Iubim Chill Talks! Numai oameni răi care nu spun chestii doar ca să pară interesanți, ci știu să le și argumenteze!
Să treceți să vedeți expoziția în curs, care rămâne până în Ianuarie, a Sarei Pongrac. Toți am iubit vernisajul ei. A fost scurtă și foarte aplicată. Se vede că e tânără. O ajută să fie concisă. Ca poetele noastre, nu ca noi și beția noastră care umple mereu o pagină de ziar, de trebuie să scriem la Insert cu rândul. A spus ce crede ea și ce a încercat să facă prin arta sa. E o expoziție foto, dar pe pânză, e pe imagine, dar esențial e textul. Și ne-a cucerit nu numai la vernisaj, cu expoziția și prezența ei, ci și, a doua zi, în calitate de actriță, la debutul altui modul pe care ne doream de mult să-l inaugurăm: Spectacole lectură! Cu Marș Pasiv, de George Roșu. Hai lăsați chicotelile, că până și la mine în birou el este citit mai des decât noi în Insert. Și pe lângă! Așa este, George Roșu e peste tot și când nu e.
Iar la proiecția din 5 Decembrie a documentarului Între Revoluții, al lui Vlad Petri, premiat cu Premiul Gopo pentru cel mai bun documentar si premiul FIPRESCI la TIFF, participant la Berlinale 2023, am avut onoarea și plăcerea de a o avea invitată pe scriitoarea Lavinia Braniște, co-scenarista filmului, pentru discuții legate de idee, idei, producție.
Insert Cultural în fiecare marți în print și în fiecare joi online și un eveniment la Spațiul Cilindru în fiecare joi din iulie până astăzi, marți. Chill Talks, spectacole lectura, film, expoziții de fotografie, instalație, grafică, pictură. Câteva zeci de evenimente culturale gustate împreună anul acesta. Experiențe care au creat un public al Spațiului Cilindru și care ne-au îmbogățit pe fiecare în parte și pe toți împreună. Trăite împreună, comentate, criticate împreună, au creat în Suceava o mică comunitate de flămânzi care s-au bucurat în sinea lor să descopere că nu sunt singuri. Dați mai departe și să creștem și la anul.
Putem spune mândri că suntem, fiecare în dreptul său, mai mult decât eram la începutul anului. Ca oameni. Și, pentru asta, noi oamenii și noi Asociația Un Concept Luna nu avem cuvinte să vă mulțumim. Să vă mulțumim că aveți aceleași nevoi și aceeași foame și că ați venit alături de noi.
Dinel Dumitru Teodorescu