
Human Violins
Suntem norocoși, totuși. Norocoși pentru că pare că totuși se poate. Norocoși pentru că, uite, în timp ce mare parte din specia umană pare mereu pornită în a-și disputa ceva și a-și înfige steagul peste tot și în orice, clamând al său pentru totdeauna, unii dintre noi rămân focusați pe minte și pe suflet. În timp ce toți suntem concentrați pe lumea exterioară și, mai ales, cui aparține aceasta, alții se concentrează în crearea de universuri interne pe care să le poată dărui lumii pentru a o repara. Când unii perfecționează cuști, alții învață cum să le facă să dispară. Și învață din istorie.
În timpul Holocaustului multor evrei, când au fost ridicați din casele și comunitățile lor, li s-a permis să ia doar un bagaj. Ei bine, muzicienii au ales mereu instrumentul lor. Ce indicator mai prețios, pe care grotescul istoriei ni l-a putut decanta, despre unde poți căuta sufletul sau sănătatea mentală?
Am reușit să aducem la Suceava, la Spațiul Cilindru, două experiențe conexe. Prima, expoziția Doar viorile au rămas, vernisată săptămâna trecută, pe 18 Martie și care va rămâne până pe 01 Mai, expoziție pusă la dispoziție de Forumul Cultural Austriac, este povestea succesului și sfârşiturilor tragice ale lui Arnold Rosé şi a fiicei sale Alma Rosé. Arnold Rosé, născut La Iași, emigrat la Viena cu familia sa, violonist și Maestru de concerte al Filarmonicii din Viena, prieten cu George Enescu, cumnat al lui Gustav Mahler și considerat, după Sir Adrian Boult, pur și simplu “cel mai mare conducător de orchestră din Europa timpurilor sale”. Şi pentru că nu era de ajuns, Arnold Rosé a înființat și Cvartetul Rosé, devenit celebru în epocă, cvartet cu care a susţinut turnee internaţionale care au inclus România. Alma, fiica sa, violonistă de succes la rândul ei, a înființat Die Wiener Walzermädeln (The Waltzing Girls of Vienna), formație alături de care a cucerit, de asemenea, faimă europeană. Dar strălucirea acestei cariere, de violonistă, va păli, în cazul Almei, în fața uneia cu mult mai întunecată.
Aceasta deoarece, în ciuda calităților lor muzicale, care erau deajuns pentru a-i proiecta în înalta lume artistică, unde ar fi putut trăi fericiți pe vârfurile carierelor lor, aceștia aveau și un mare defect, de neiertat în epocă: erau evrei. Arestată pe peronul gării din Dijon, în Franța, după câteva luni în lagărul de transfer de la Drancy, Alma avea să ajungă la Auschwitz. Unde avea să înceapă cariera care avea să o facă cu adevărat nemuritoare, aceea de conducătoare a Orchestrei de femei de la Auschwitz. Orchestră care avea, ca principală funcțiune, sordida misiune de a cânta la poarta principală dimineața și seara, când prizonierele ieșeau și se întorceau de la muncă. Cum supraviețuiești mental și psihic unei lumi confiscată de animale în uniforme?
Ne întoarcem la primul indiciu. Unii nu-și iau paltoanele când pleacă în vifor, ci viorile. Contraintuitiv? Cel mai ades da. Depinde ce vrei să salvezi din tine.
Ceea ce ne conduce la a doua experiență, experiența VR a Ioanei Mischie, Human violins, o lume mentală. Una dintre sursele de inspirație ale acestui proiect a fost expoziția Violins of Hope (Viorile speranței trad.red.), inițiată de Ammon Weinstein, lutier salvator şi restaurator de viori ale Holocaustului. Multe viori ai căror posesori au murit în Holocaust au fost recuperate și restaurate, colecția Violins of Hope conținând peste 60 de astfel de instrumente. În Statele Unite ale Americii aceste viori s-au întâlnit și au șoptit din nou despre vindecare prin muzică unei bursiere Fullbright, inspirând-o să le creeze încă un nou medium prin care să ne vorbească. Human violins.
O experiență VR (Realitate virtuală) în care una sau două persoane (în varianta single-player, prezentată la noi) urmăresc povestea ficționalizată a Almei, o adolescentă care, alături de vioara sa, este captivă într-o lume a terorii. O experiență virtuală care ne sugerează căi de evadare dintr-o exterioritate întunecată într-o interioritate luminoasă. Prin muzică. “Muzica este vindecătoare. Muzica este viață. Muzica este ubicuă. Iar VR-ul ne va permite să-i intensificăm puterea în moduri fără precedent.” (Ioana Mischie)
O lume noir creată din corzi de vioară, de o estetică impresionantă și o simplitate sublimă, care proiectează în universalitate povestea ficționalizată inspirată de soarta Almei Rosé, Human Violins poate fi camera obscură în care să vă ascundeți pentru a transforma momente cacofonice în muzică, pentru a învăța că există căi de a respira când te simți claustrofobic legat fără scăpare de miile de corzi ale vieții cotidiene. Human Violins poate fi multe şi ne poate ajuta să înţelegem multe. Despre artă, despre puntea pe care tehnologia o poate crea pentru forme ale artei, despre cum, facilitată şi poate augmentată, potenţată de tehnologie, arta ne poate şopti literlamente în urechi şi ne face mai atenţi la potenţialul ei fantastic de vindecare, de introspecţie, de împlinire estetică şi intelectuală. Şi ce mai fac aceste avangarde hibride ale artei este să ne aducă mai aproape complexitatea prin care arta, lăsând în urmă formele puriste şi clasicizate, se aseamănă cu viaţa. Pentru că VR este mediumul în care veţi experimenta această minune, dar ea este cinema, animaţie, muzică, istorie, roman vizual, metaforă plastică, muzică, bandaj. Este, aşa cum trebuie să fie arta, o experienţă complexă formată din gând, înţelegere şi emoţie. Strat peste strat peste strat, precum o orchestră în armonie care te conduce din întuneric spre lumină.
„Muzica transformă întunericul în sublim.”
Nominalizată la Bienala de Artă Cinematografică de la Veneția în anul 2023, la Festivalul de la Cannes din 2024, în prima sa ediție a secțiunii Immersive Competition, alături de alte 7 proiecte inovatoare din întreaga lume, și la alte multe festivaluri de pe întreg Globul, această co-producție româno-franceză, regizată de Ioana Mischie, va fi accesibilă gratuit, pe bază de programare la Suceava! La Spațiul Cilindru al Asociației Un Concept Luna, din Aleea Dumbrăvii, Nr. 10, până în luna mai. Graţie Ioanei şi Storyscapes, care ne-au pus-o la dispoziţie, Forumului Cultural Austriac, care a conectat expoziţia Doar viorile au rămas cu experienţa Human Violins şi alături de care semnăm conceptul expoziţional de la Suceava şi partenerului Assist Software, care ne-a pus la dispoziţie infrastructura şi know-how-ul tehnologic.
Experiența este pentru una sau două persoane, cu recomandare pentru două persoane și durează mai puțin de o oră. Preluăm programări de Luni până Vineri, între 11 şi 18, pe e-mail la contact@unconceptluna.ro sau prin mesaj pe facebook, Instagram și WhatsApp.
Human Violins, scris și regizat de Ioana Mischie, Produs de STORYSCAPES în colaborare cu DAPROD, NOE-FI STUDIOS, Studioset, cu: Cabiria Morgenstern (Voce), Raluca Stratulat (Vioară), de: Alec Pop (Art Direction, 3D Modelling, Animation), Valentin Mladin (3D Modelling, Animation), Adrian Tăbăcaru (Original Music, VR Blueprints), Cristi Vieriu (Editor), Boby Ilea și Adrian-Marian Popoviciu (VR Development and Programming), Ina Bozdog (Sound Design)
Dinel Dumitru Teodorescu


