E ușor să intri în contact cu noi! STR MIHAI VITEAZU NR 32 SUCEAVA, JUD SUCEAVA

De ce?

Pentru că era timpul. Citiţi înaintea acestui material poezia Anei Pasanciuc din pagina patru a Insertului. Cei recunoaşteţi starea, vă amintiţi ce simte. Cei care nu, fericiţilor! Nu vă puteţi lipsi de serviciile noastre, dar e mai plăcut să consumi desert de poftă şi nu de foame.

Am deschis Spaţiul Cilindru cu entuziasmul iubitorilor de teatru şi fotografie, gândind misiunea şi programul acestui spaţiu ca fiind mulate pe promovarea artei teatrale şi a artei vizuale contemporane. Crearea, întreţinerea şi instigarea unui public flămând de artă, teatru, de limbaj, problematică şi formă contemporană, care să se reverse şi să pună presiune pe comunitatea noastră întru ajungerea mentală şi valorică într-un contemporan cât de aproximativ, dar măcar din mileniul acesta.

Nu ne-am imaginat adversarii nimănui, ci, dimpotrivă, în cei cinci ani ai Asociaţiei Un Concept Luna am sprijinit tot ce am considerat relevant, ne-am investit cu micile noastre puteri în toate luptele pentru existenţa sau aducerea la Suceava a unor produse culturale în valoarea cărora am crezut. Şi ne-am pregătit şi un Acasă pentru cele invitate, Spaţiul Cilindru şi, în curând, Spaţiul Patio.

Spaţiul Cilindru are două etaje. La parter e spaţiu expoziţional, iar la etaj spaţiu pentru evenimente culturale. Pentru a participa la un eveniment al nostru, la etaj, veţi trece întotdeauna printr-o expoziţie, la parter, care să vă şoptească, sperăm, din lumi prezente în imaginarii fascinante. În acest moment expoziţia Volume vă aşteaptă. Despre ce e? Nu ştiu. Şi pe tavan nu scrie.

Ce?

Aici e partea haioasă. Am inaugurat Spaţiul Cilindru Marţi 13 Februarie. Am început activitatea culturală pe 17 Aprilie anul acesta, cu vernisarea expoziţiei fotografei austriece Christine de Grancy, la parter, şi pe 18 Aprilie cu prima din cele cinci proiecţii de scurt-metraj de animaţie ale festivalului Ars Electronica On Tour, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac. Au fost cinci secţiuni, cinci proiecţii, câte una pe săptămână. Vor mai fi cinci în toamnă. Suceava a intrat pe o listă selectă a locurilor din România unde se aduc astfel de produse.

Această colaborare ne-a deschis apetitul pentru cinema. Accesul la una dintre cele mai avangardiste forme de artă, scurt metrajul de animaţie (nu desene animate, aceste producţii nefiind destinate copiilor), ne-a deschis mintea, sufletul şi programul către proiecţii de cinematografie. Astfel că am solicitat şi am primit, tot prin Forumul Cultural Austriac, care sărbătoreşte 25 de ani de activitate în România, scurt-metraje pentru încă 4 seri de proiecții, cu titluri de succes care au concurat pentru Premiul Filmului Austriac 2023, filme prezentate în cadrul unui turneu internațional realizat de Academia Austriacă de Film, în colaborare cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene și Internaționale. Prima proiecţie din această serie a avut deja loc, iar următoarele vor avea loc Joi 25 Iulie, Joi 01 August şi Joi 15 August, la Spaţiul Cilindru. (https://www.unconceptluna.ro/caravana-scurtmetrajelor-austriece-la-suceava/)

După ce ai gustat libertate mentală pură din scurt-metrajul de animaţie şi treci prin rafinamentul abordării artistice şi conceptuale esenţializate a scurt metrajului de ficţiune de calitate, care îţi prezintă situaţii contemporane într-un mod în care creierul este atras spre a le digera şi nu a le respinge,

cum face cu ceea ce etichetează a fi probleme care nu îl privesc, precum ştirile cu morţi din războaiele altora, găseşti curiozitatea de a te interesa înţelegerea, metabolizarea şi chiar dezbaterea unor lucruri complexe. Adică îţi vine să te apuci şi de film documentar. Să vezi, nu nepărat să faci. Mai puţin pompos, odată expuşi la modul artistic, prin definiţie neaşteptat, de a înţelege şi trata lumea, cine ştie, poate începe să ne şi pese de ea? Dimensiunea educativă a artei. Prea mult? Ok. Veniţi, încercaţi, cine ştie, poate vă place.

Deci KineDok. „Ceea ce a început în 2008 ca o mică replică a festivalului One World de la Praga, s-a transformat în ultimii șaisprezece ani într-o platformă civică și cinefilă. În centrul ei se află filmul documentar, ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume, ca mediu ce provoacă la reflecție și formează comunități. Echipa s-a preocupat ca filmele să ajungă în comunitățile direct interesate de temele documentarelor, acolo unde realitatea de pe ecran e percepută ca o oglindă a oamenilor din sală. Începând din 2009, s-au organizat proiecții în penitenciare, la serviciul de ambulanță, în instituții care pregătesc magistrați sau în centrele pentru seniori. Din 2011, am început să organizăm mini-festivaluri prin țară, care au dat naștere altor proiecte itinerante de distribuție de film documentar în spații neconvenționale (KineDok) sau în biblioteci. Adică OWR Non Stop.” (Alexandru Solomon, https://oneworld.ro/ro/festival/despre)

Având spaţiu independent cu posibilitatea de proiecţie şi având nevoia de a cunoaşte sucevenii cărora Spider Man nu mai are ce să le spună, ne-am spus să facem şi am reuşit un parteneriat cu One World Romania în KineDok 10. Din nou, neputând crede că la Suceava nu se poate, am pus-o pe listă. Destul de tîrziu, că deh, ediţia 10, dar … Cu aproximativ 20 de proiecţii de filme documentar şi scurt-metraje, din care primele două proiecţii au avut deja loc, urmând ca, până în aprilie 2025, să susţinem câte o proiecţie pentru toate titlurile programate.

Dacă veţi consulta programul la https://www.unconceptluna.ro/filme-kinedok-10/, veţi afla despre KineDok că este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Noi suntem parte din aceasta comunitate. Veţi găsi, pe lîngă programul pe 3 luni, şi sinopsisurile producţiilor ce vor fi proiectate, pentru cazul în care sunteţi dintre cei care nu consumaţi cultură nepregătiţi.

Andreea Bratosin, coordonatoarea proiectelor KineDok şi Documentare la bibliotecă la One World Romania este acolo, în spate, pregătită să gestioneze toate nevoile dumneavoastră cultural – nutriţionale, pe tot teritoriul României. Se ocupă să vă pună la dispoziţie, prin parteneri, cele mai bune şi complete informaţii despre producţiile pe care urmează să le vizionaţi, se ocupă de suport tehnic, în aşa fel încât documentarul dumneavoastră să ajungă la întâlnire la timp, la data şi în locul programate, se ocupă de identitatea vizuală, vă secondează în promovare, ce mai, se asigură în timp real că totul merge bine. Şi, precum un nutriţionist cultural care se respectă, găseşte timp pentru a schiţa recomandări, pe o plajă temporală de 9 luni, cât se derulează KineDok, asupra ordinii în care să fie programate proiecţiile şi, precum s-a întâmplat la proiecţia de joia trecută, în care am avut un documentar şi două scurt-metraje din proiectul Sahia Vintage, de a sugera ordinea în care să fie proiectate materialele, pentru maximum de coerenţă.

Dacă în cultura independentă am funcţiona pe bani, ai putea observa ce înseamnă marketing profesionist. Cum nimeni însă nu are nici un beneficiu financiar, nu poţi să nu apreciezi ce înseamnă respect pentru publicul pe care ţi-l doreşti consumator al artei promovate de tine. Respect exercitat profesionist, cred că acesta este secretul acela inefabil al lucrătorilor din organizaţii non-profit din domeniul cultural, secret pe care rar instituţiile cu finanţare constantă par să îl intuiască. Nouă ne pasă, pentru că nu câştigăm nimic din asta, astfel că nu vrem să muncim degeaba.

Cum?

Spaţiul Cilindru devine, este şi trebuie să rămână un nexus al conectării Sucevei la lumea culturală contemporană. Ne-am propus mult teatru, dar aducem mult film, ne-am propus fotografie şi avem poezie, am bătut ţara în lung şi în lat în configurarea listei cu ce trebuie văzut la Suceava, dar prima expoziţie a venit de la Viena, am stabilit strânse relaţii cu instituţii culturale române şi rezultatele cele mai bune le avem în colaborări cu institute culturale europene şi asociaţii non-guvernamentale, precum a noastră. Cei pentru care „Nesiguranța zilei de mâine este meseria noastră”, cum spunea Alexandru Solomon. Important este că am săpat mult în aceşti ani, pentru a pregăti acest loc şi, în sfârşit, începe să se vadă.

Se va vedea anul acesta în fiecare joi de la ora 19. În fiecare marţi apare Insert Cultural, pe care îl puteţi cumpăra în print de la sediul Crai Nou şi în fiecare joi de la ora 19.00 ne veţi găsi la Spaţiul Cilindru, în Suceava, la Aleea Dumbrăvii Nr 10. De ce Joi? Păi pentru că joi apare Insert Cultural online pe crainou.ro şi unconceptluna.ro!

Ştiţi cum era în şcoală, când fiecare prof ne spunea că dacă sacrificăm numai 10 minute pe zi pentru a exersa obiectul lui, vom deveni specialişti? Şi ei şi noi ştiam că nu se poate. Aşa că n-am devenit specialişti în mai nimic. Dar dacă sacrificăm pentru cultură nişte minute marţi şi două ore joi, poate că vom descoperi împreună de ce e ok totuşi şi în Suceava.

Intrarea liberă la proiecţii în limita locurilor disponibile. Recomandăm rezervare la contact@unconceptluna.ro.

Dinel Dumitru Teodorescu